✅ تصویر کلی تاریخ عالم به دو گزارش آسمانی و زمینی قرائت میشود.
🔹گزارش آسمانی، اولین صحنۀ تاریخ عالم را از آسمان آغاز میکند و در دومین صحنه با هبوط نبی خدا به همراه شیطان، انسان کامل پا بر زمین مینهد.
🔹اما در گزارش دیگر، برمبنای داروینیسم اجتماعی عالم با انسانهایی غارنشین و بیارتباط با آسمان که نه زبان و نه خطی دارند، آغاز میشود و انسان منقطع از وحی دورههای غارنشینی، عصر حجر و پارینه سنگی و غیره را پشت سر مینهد تا به شکارگری و کوچ نشینی، سکونت کنار رودخانهها و تشکیل شهرها و ایجاد تمدن میرسد.
✅ بر اساس گزارش آسمانی و بر خلاف گزارش داروینیستی از تاریخ، جماعت بیشتری از انسانهای ماقبل از تمدن غرب به مراحل بالای کمال دستیافتهاند.
اگرچه براساس ادله در حیثیت اجتماعی با ظهور دولت حق در آخرالزمان و اتمام صحنه تقابل حق و باطل، جماعت آخر الزمان در مراتب متوسط کمال، گوی سبقت را از نظر کثرت بر گذشتگان بربایند.
👈«وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ - أُوْلَئکَ الْمُقَرَّبُونَ - فىِ جَنَّاتِ النَّعِیمِ - ثُلَّةٌ مِّنَ الْأَوَّلِینَ - وَ قَلِیلٌ مِّنَ الاَخِرِینَ»
◀ بنا به توضیحات علامه طباطبایی در تفسیر المیزان: کلمه "ثلة" به معناى جماعت بسیار انبوه است، و مراد از کلمه "اولین" امتهاى گذشته انبیاى سلف است، و مراد از کلمه "آخرین" امت اسلام است، بنابراین معناى آیه این میشود که: مقربین از امتهاى گذشته جمعیت بسیارى بودند، و از این امت جمعیت کمترى.[1]
✅در منطق گزارش آسمانی از همان ابتدا، دو خط و جریان واحد نشان داده میشوند که در حال نبرد هستند؛ یکی جریان انبیاء و دیگری جریان طاغوت. دعای شریف ندبه خلاصهای کامل از این گزارش را برای ما ذکر میکند.[2]
✅ این دو جریان دورههای فَترت تاریخ را یکی یکی، پشت سر گذاشته و جریان حق پیروز نهایی تمام دورهها است.
🔹وعَدَ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ ... (55 نور)
🔸خدا به کسانى از شما که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند وعده کرده که شما را در این سرزمین جانشین دیگران کند، آن چنان که اسلاف و گذشتگان آنان را جانشین کرد...
[1] ر.ب: ترجمه تفسیر المیزان، قم، دفتر انتشارات اسلامى جامعهى مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴ش، ج ۱۹ ص: ۲۰۸.
[2] ر.ب: شفیعی سروستانی، اسماعیل، قبیلۀ رحمت (تاریخ فرهنگی رنگ خدا و دعای شریف ندبه)، تهران، موعود عصر، 1393.
................................................................................
مطال مرتبط:
تشکیل نظام و دولت اسلامی مقدمهای بر رسیدن به جامعه اسلامی
بشارتهایی برای نزدیک شدن به فرج
.................................................................................
- ۹۷/۱۰/۲۱