🔻فضای پیش از حملونقل با ماشین و هواپیما را در نظر بگیرید، خداوند بر همه مسلمانان از زن و مرد واجب کرده بود، دل به خطرهای مختلف مسیر بزنند و ماهها در کوهها و بیابانها حرکت کنند تا به حج بروند. سرما و گرما و حیوانات وحشی، راهزنها، مردم با زبان و فرهنگ متفاوت و خلاصه با وجود همه این ابهامها و ترسها، باید بر این ترسها غلبه کنی و در صورت وجود قدرت برای طی طریق و توان مالی به حج بروی.
در همان فضا برخی برای تجارت به دوردستها سفر میکردند و این احتمال وجود داشت که در مسیر و در غربت همه اموال آنها غارت شود و اتفاقاً اسلام هم به این تجارت و سفرکردن با وجود همه خطراتش تشویق میکند.
از نبی مکرم اسلام:
👈 «سافِروا تَصِحّوا و تَغنَموا» مسافرت کنید تا سالم و تندرست بمانید و بهرهها نصیبتان گردد.
از امام زینالعابدین(علیهالسلام):
👈 «حِجّوا وَاعتَمِروا تَصِحَّ اَبدانُکُمَ و تَتَّسِعْ اَرزاقُکُم وَ تُکفُوا مَؤوناتِکُم و مَوؤُناتِ عِیالِکم.» حج و عمره به جا بیاورید تا بدن شما سالم و روزی شما فراخ گردد و نیازمندیهای خود و خانوادهتان برآورده شود.
اینها و خیلی توصیههای دیگر مانند: هجرت، جهاد، تجارت همه یک تربیت مشترک برای انسان دارند، شکستن ترسهای انسان و شجاع کردن او. شاید از مهمترین و مؤثرترین توصیههای تربیتی که دین برای ما دارد، درس شجاعشدن است.
از امیرالمؤمنین علی علیهالسلام روایت است:
👈 «إِذَا هِبْتَ أَمْراً فَقَعْ فِیهِ فَإِنَّ شِدَّةَ تَوَقِّیهِ أَعْظَمُ مِمَّا تَخَافُ مِنْهُ» وقتی از یک چیزی میترسی خودت را بینداز داخل آن. یعنی نترس هیچچیزی بزرگ نیست جز خدا و بر همه چیز میتوانی غلبه کنی.
🔻کسی که در کودکی یاد نمیگیرد نترسد، فردا تا دشمنان یک تهدیدش کردند قالب تهی میکند، جرئت خطرکردن و تجارت ندارد، جرئت تجربهکردن و مسلطشدن بر شرایط را ندارد. آماده سواری دادن و مغلوب شدن است.
در روایت از رسولُ اللّهِ صلیالله علیه و آله است:
👈 «ما سلّطَ اللّهُ على ابنِ آدَمَ إلاّ مَن خافَهُ ابنُ آدَمَ»
خدا بر انسان فقط کسی را مسلط میکند که از او بترسد.
🔻 باید به فرزندانمان در کودکی فرصت تجربهکردن و شکستن ترسها را بدهیم تا در آینده اسیر ترسهایشان نباشند. حاجقاسم اگر میتوانست آن موفقیتهای بزرگ را به دست بیاورد چون نمیترسید. اینکه حاجقاسم با تمام وجود میگوید: «من باتجربه میگویم این را، میزان فرصتی که در بحرانها وجود دارد، در خود فرصتها نیست اما شرطش این که نترسید، نترسیم و نترسانیم»؛ کسب این تجربه حاصل روحیه شجاعت و نترسیدن ایشان است، حاصل واردشدن در دل بحرانها است.
امام خمینی اگر میتوانست یک کشور را از دهان شاه و آمریکا بیرون بیاورد و موفق باشد، یکی از علتهایش این است که میگوید: «والله من تا حالا نترسیدهام.»
انبیا اگر میتوانستند کار بزرگ کنند چون به تعبیر قرآن:
👈«لا یَخْشَوْنَ أَحَدا إِلاَّ اللّهَ (الاحزاب - ۳۷)»
از کسی نمیترسیدند جز خداوند.