🔰 «دکتر عباس زریاب خویی» از شاگردان حضرت امام نقل میکنند:
👈«در سال ۱۳۲۱هـ.ش که گرانی شدید و فوق العادهای بود، وضع اقتصادی خیلی بد بود. نانهای آن زمان خیلی بد بود، نانی درست میکردند به نام نان دولتی که ماشینی درست میشد، گویا مخلوط با خاکاره بود یا چیزی دیگری، نمیدانم. من از آنها نمیخوردم یعنی نمیتوانستم، بخورم. من برنج و سیب زمینی استفاده میکردم و یا گاهی از اوقات صبحها مجبور میشدم و یک تکه نان قندی از مغازه نانوایی نزدیک مدرسه فیضیه میگرفتم که آن هم خیلی گران بود؛ ولی بقیه ایام با همان سیب زمینی و برنج روزگار میگذراندیم. پس از چندی یک مرتبه آرد را آزاد کردند و نان گرانتر شد. در آن ایام محرم، روزی آقا(امام خمینی) به من فرمودند: به منزل ما روضه بیایید. من رفتم، یک مرتبه چشمهایم خیره شد. دیدم که آقا صبحانه تهیه کردهاند. نانهای سفید سنگک خیلی خوب و اعلا که من تا آن روز در قم ندیده بودم.
بدون تعارف شروع به خوردن کردم. ایامی بود که مردم آزاد بودند که آردی تهیه کنند و بدهند نانواییها بپزند. ایشان هم به خاطر روضه خوانی همین کار را کرده بودند.
...
📝ارجاع: امام(س) به روایت دانشوران، چ سوم، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، ۱۳۹۲ش، صص: ۱۷۸-۱۷۹.
.........
📌پینوشت: هرسال به محرم و صفر که میرسیم؛ یک عده که تا حالا نگران هیچ حکم اسلام نبودهاند، دم محرم نگران اسراف میشوند و دعوت به کمک به محرومان عوض سفره عمومی دادن، میکنند. در عروسیهایشان که اسم خودشان است هر اسرافی و پرخوری میکنند اما به محرم و صفر که میرسد دعوت به غذای ساده یا اطعام خاص فقرا میکنند.
ملت هم در جواب آنها معمولا میگویند اسراف نیست، یا پول خودش را هرجور دلش بخواهد خرج میکند، یا این عزاداریها اسلام را زنده نگهداشته، این عزاداریها موجب میشود ملت به فقرا هم کمک کنند و... اما یک جواب خوب هم برای این جماعت این است که اگر قرار است کسی برای اسلام دل بسوزاند، خود خدا و اهل بیت هستند که پول مشخص میکردند برای هزینههای برگزاری مجلس عزاداری، دعوت میکردند به اطعام دادن به صورت عمومی نه اینکه خاص فقرا باشد.
در حدیثی قدسی در مناجات حضرت موسی با خداوند در کتاب مجمع البحرین آمده است:
👈«وَ مَا مِنْ عَبْدٍ أَنْفَقَ مِنْ مَالِهِ فِی مَحَبَّهِ ابْنِ بِنْتِ نَبِیِّهِ طَعَاماً وَ غَیْرَ ذَلِکَ دِرْهَماً إِلَّا وَ بَارَکْتُ لَهُ فِی الدَّارِ الدُّنْیَا الدِّرْهَمَ بِسَبْعِینَ دِرْهَماً، وَ کَانَ مُعَافاً فِی الْجَنَّهِ، وَ غَفَرْتُ لَهُ ذُنُوبَهُ.»
اگر بندهای مقداری از مالش را به خاطر محبّت به فرزند دختر پیامبر، به طعام یا غیر آن انفاق نماید، خداوند در دنیا هر درهمی را به هفتاد درهم به او برکت دهد و وی در بهشت در حال عافیت خواهد بود و گناهانش را میآمرزم.
جالب است که بین علما این سنت برقرار است که علاوه بر عروسی و میهمانی که غذای خوب به ملت میدهند؛ در مجلس روضه و عزاداری غذای خوبتر میدهند. اگرچه باید دقت کرد نعمت خدا هدر نرود اما در محبت اهل بیت و اطعام مردم جای برای صرفهجویی نیست.
.................................................................................