شرح حال

این وبلاگ جهت نشر نوشته‌های اینجانب حمیدرضا باقری می‌باشد

شرح حال

این وبلاگ جهت نشر نوشته‌های اینجانب حمیدرضا باقری می‌باشد

شرح حال
بایگانی
  • ۰
  • ۰

📝 به نظر شما چرا قبرستان‌ها را روز به روز با فاصله بیشتری از شهرها می‌سازند؟ و اصلا آیا این کار درست است یا خیر؟ 

شاید علت آن این است که قبرستان‌ها به مکان‌های متروکه‌ای می‌ماند که محل حشر و نشر معتادان و بزه‌کاران است و وجود آن در درون شهر، برای مردم اطراف آن ایجاد مشکل می‌کند؟

 

📝 شاید به این مسائل فکر نکرده‌اید و علت آن هم بی‌اهمیت دانستن آن بوده است، اما می‌خواهم به بحث کوتاهی در مورد آن داشته باشم.

 

👈🏻ما در مرحله تمدن سازی اسلامی مرحله مرحله باید از صورت نفی نمودن به صورت ایجابی و طرح ریزی اندیشه اسلامی و ارائه مدل مبتنی بر اندیشه اسلامی باشیم. 

یکی از مسائل مهم در بحث تمدن، معماری می‌باشد که اتفاقا از اولین بروزات تمدنی نیز معماری شهری می‌باشد. 

در ساخت شهری ما نه تنها به سمت معماری اسلامی حرکت نمی‌کنیم لااقل حتی درست و حسابی به سمت غرب هم نمی‌رویم. چرا که در معماری غرب هم نکات بسیار جالبی می‌باشد و می‌توان گفت فقط نکات منفی معماری غربی را جذب کرده‌ایم و با خلاقیت خارق العاده‌ای به آن نکات منفی افزوده‌ایم.😱

 

👈🏻وقتی به پیش‌فرض اساسی اندیشه اسلامی نگاه می‌کنیم، نگاه غیر استقلالی به دنیا و توجه به آن برای ساخت آخرت پیش‌فرض اصلی است و وقتی به اندیشه غیر دینی یا به اصطلاح عام آن غربی نگاه می‌کنیم پیش فرض اصلی آن نگاه استقلابی به دنیا است.

 

📝 وقتی به آیات و روایات مراجعه می‌کنیم، دائما یادآخرت و مرگ و گذر از مرحله دنیا را به چشم ما می‌آورد و به دنبال بهانه است تا متذکر وجود مراحل مرگ و آخرت شود.


👈🏻از امام صادق(علیه السلام) نقل شده است: یاد مرگ شهوات و تمایلات نفسانى را از قلب آدمى نابود کرده، و ریشه‌‏هاى غفلت را از دل کنده، و قلب را به وعده‏‌هاى الهى تقویت نموده، و طبیعت و فطرت انسانى را لطیف و نرم کرده، و نشانه‌‏هاى هوى و هوس را مى‌‏شکند، و آتش حرص و طمع را خاموش کرده، و دنیا و زندگى دنیوى را در نظر انسان کوچک و خوار مى‏‌کند. و این‏  معنى است که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) در نظر گرفته است، و مى‌‏فرماید: تفکر یک ساعت بهتر است از یک سال عبادت کردن.۱

👈🏻خداوند در آیه «26 سوره مبارکه صاد» وقتی بحث خلیفه نمودن داود نبی را مطرح می‌کند و قرار می‌شود داود به اجرای احکام دین خدا مشغول شود به او می‌گوید: حواست باشد که در میان مردم قوانین حق را به پاداری و از هوا و هوس پیروی نکن که از راه خدا منحرف می‌شوی، بعد به علت اینکه کسانی به دنبال پیروی هوا و حوس می‌روند و سپس و از راه خدا منحرف می‌شوند اشاره می‌کند که علت آن فراموش کردن روز حساب بود. 

« یا داوُدُ إِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَةً فِی الْأَرْضِ فَاحْکُمْ بَیْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَ لا تَتَّبِعِ الْهَوى‏ فَیُضِلَّکَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذینَ یَضِلُّونَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ شَدیدٌ بِما نَسُوا یَوْمَ الْحِسابِ» 

نتیجه چه می‌شود اینکه یکی از مهم‌ترین امور برای حاکم دینی در برپایی حق و دین خدا در بین مردم، مبارزه با عوامل هوا و هوس که از مهم‌ترین آنها تذکر آخرت است می‌باشد.

 

📝 در ذکر اینکه چقدر در روایات سفارش شده است که به قبرستان و تشیع جنازه بروید و... و فلسفه آن خیلی حرف زده شده است بحثی نیست، اما به این نکته توجه نشده است که هر روز قبرستان‌ها را دارند از شهرها دور و دورتر و برای بسیاری خارج از دسترس‌ می‌کنند به گونه‌ای که برخی هنگام مرگ اطرافیان تازه مجبور شوند آدرس آن را سوال کنند. و بدبختی اینجاست که زیربناهایی از این دست به راحتی قابل تغییر و اصلاح نیست.😡

 

📝اصلا چه حکمتی است که همه شهرها فقط یک قبرستان بزرگ باید داشته باشد که خود بشود شهری و نشود آن را درست کنترل کرد، چه اشکال دارد هر شهر با همه ملاحظاتی که مسئولین می‌گویند 10 یا 20 قبرستان‌ اصلی داشته باشیم؟ 

چرا ما که در اندیشه خود پشت به دنیا و رو به آخرت در حرکتیم، باید همچون کسانی باشیم که همه‌چیزشان دنیایشان است و سعی دارند دائما مرگ را به فراموشی بسپارند و پشت به آخرت کرده و رو به دنیا حرکت می‌کنند، کسانی که دائما به هر طریق به دنبال فرار از مرگ و یاد آن هستند.

 ...................

ارجاع: 

1. منسوب به جعفربن محمد علیه السلام، امام ششم علیه السلام، مصباح الشریعة، اعلمى - بیروت، چاپ: اول، 1400ق. ص: 171.

 


  • ۹۷/۰۵/۱۴
  • حمید رضا باقری

قبرستان

معماری اسلامی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی